Филипините запазиха своята позиция сред най-бързорастящите икономики и през 2017 г. Миналата година брутният вътрешен продукт на страната отчете ръст от над 6% за шеста поредна година, предава Bloomberg.

Азиатската страна е разширила икономиката си с 6,7% през 2017 г. и се превърна в истинска икономическа звезда за десетилетието. А Световната банка очаква темпът да се запази и през 2019 г.

Президентът Родриго Дутерте реформира и данъчното законодателство, за да повиши конкурентноспособността на страната и да повиши приходите, докато цели и амбициозна инфраструктурна програма за 180 милиарда долара. Тя включва и първото метро в столицата Манила.

"Растежът се оказа по-устойчив, отколкото всички очакваха", казва Алис Фулуд, икономист в UBS Group AG в Сингапур. "Очакваме правителствените стимули и ръста на кредитирането да забързат темп през 2018 г."

Националната валута песо загуби над 2 процента срещу долара през миналата година и се превърна в най-лошо представящата се в Азия.

Потребителските харчове, които генерират 70% от икономиката, се възстановиха в последното тримесечие, записвайки ръст от 6,1% спрямо година по-рано. Разходите на правителството пък подскочиха с 14,3 процента, а инвестициите се увеличиха с 8,2%.

Един от основните двигатели е търговията. Износът на Филипините се повиши с 19,2% през 2017 г., сочат официалните данни.

Бързата експанзия и повишената инфлация създадоха спекулации, че централната банка може да повиши лихвите още през първото тримесечие на годината.