Запасите от зърнени култури в света през селскостопанския сезон 2017-2018 г. ще достигнат ново рекордно ниво от 719 млн. тона, надхвърляйки с близо 2% количествата в началото на сезона, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана (FAO) към ООН.

При реализиране на прогнозата, според експертите на FAO съотношението на запасите към световното потребление на зърно ще надхвърли 20% за четвърти пореден сезон.

Специалистите на организацията смятат, че световните запаси от пшеница ще достигнат нов исторически максимум от 262 млн.тона. Това е с 6 млн. тона спрямо предвиждането им от юли, най-вече заради изключителната реколта, която се очаква в Русия, пише sinor.bg.

Оценката за запасите от фуражно зърно също е увеличена, този път с 8,7 млн. тона за сметка основно на по-високите от предвижданите запаси от царевица в Бразилия. Като цяло прогнозата за запасите от царевица в света е повишена със 7,6 млн. тона спрямо направената през юли - до 233 млн. тона.

Предвижданията за световната реколта от зърнени култури за настоящия селскостопански сезон бяха повишени от експертите на Организацията за земеделие и прехрана с 18,4 млн. тона спрямо юлската им прогноза. Според тях тя ще достигне 2,61 млрд. тона - малко над рекордното ниво от сезон 2016-2017 година.