Всичко можете да бъде толкова хубаво. Еврозоната сякаш беше намерила страната за пример как антикризисните мерки действат - Португалия. Нещата обаче се обърнаха и иберийската държава е заплашена от политическа нестабилност, а оттам - и от икономическа.

Финансовите пазари вече усещат политическия риск. Играчите на пазарите продават своите португалски активи. Лихвите за десетгодишните облигации приключиха при 2.879 процента, най-високото ниво от четири години насам. А борсата в Лисабон спадна с повече от 2 процента, пише Die Welt.

Причината за всичко това: Инвеститорите се притесняват от свалянето на дясното правителство на премиера Педро Коельо. Ето защо въпреки резултатите на изборите през октомври, които осигуриха крехко мнозинство на партията му, президентът Силва под натиск от Брюксел подкрепи министър-председателят в съставянето на нов кабинет.

Животът му обаче може да не продължи дълго. Опозицията в парламента съставена от социалисти и комунисти иска да свалят това управление и да застанат начело на страната.

А това би било страшният сценарий, за който експертите на Citi bank казват, че ще превърне Португалия във втора Гърция. „Още през лятото предупредихме, че Португалия може да стане следващата Гърция. Тези страхове може да станат сега реалност", пишат експертите на финансовата институция.

И в двете страни живеят по около 10 милиона души, и на двете страни икономиката генерира по около 170 милиарда евро, които са недостатъчни да покрият дълговете им. И двете страни имаха сходни структурни проблеми, които еврозоната трябваше да решава със спасителни пакети за милиарди евро.

Ако прибавим към това, че предизборната програма на лявата опозиция прилича много на тази на гръцката „Сириза", картинката е напълно ясна. Португалските комунисти също искат да се отърват от международните кредитори и да спрат плащанията към тях. Същевременно обаче планират да увеличат минималната работна заплата.

Как би издържал бюджетът, който и сега не достига заложените критерии, не е ясно. Но такъв сценарий би превърнал страната в рискова и загърбена от инвеститорите.