Износът на Япония е намалял през септември за първи път от 2016 г. заради спад в доставките към Съединените американски щати и Китай, предава Reuters. Това най-вероятно ще се усети и в растежа на икономиката за третото тримесечие на годината и ще допринесе към разширяващия се ефект на ескалиращата търговска война между двете най-големи икономики.

Данните идва само дни, след като анкета на Reuters посочи, че една трета от японските компании - и то не само износителките - са пострадали от конфликта, а повече от половината се притесняват.

Централните банкери също остават внимателни. Поредица природни бедствия, които удариха Япония, добавиха към проблемите на заводите, прекъсвайки производството и дистрибуцията.

"Икономиката най-вероятно е нараснала минимално през третото тримесечие, а външното търсене няма принос", смята Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute. Той посочва още, че спадът на доставките към САЩ и Китай - две от ключовите дестинации - са източник на притеснение, тъй като всяка една от тях отговораря за около 20 процента от японския износ.

Данни на Министерството на финансите сочи, че износът е намалял с 1,2 процента през септември спрямо година по-рано. През август бе записан ръст от 6,6 процента. Това е първият спад от ноември 2016 г.САЩ е един от най-важните пазари за японски автомобили. Миналата седмица Вашингтон и Токио се съгласиха да започнат търговски преговори, като засега е избегната най-голямата опасност - въвеждането на 25 процента мито. Тръмп вече даде да се разбере, че е недоволен от търговския излишък на Япония, който достига $69 милиарда.