Правителството на Гърция обмисля нови решения за енергийната криза, тъй като се очаква зимата да бъде по-тежка от предишните за около 1,4 милиона жилища, които са избрали газа за източник на отопление, въпреки покачващите се цени, пише Kathimerini.

Според данни на Гръцката статистическа служба (ELSTAT) от август цената на природния газ се е увеличила с 261,3 % в сравнение със същия месец на миналата година, докато цената на мазута е нараснала с 65 %, а на електроенергията - с 38,5 %.

При тези обстоятелства се очаква своевременно да бъдат разкрити нови мерки в помощ на хората и предприятията, като новата комбинация от политики вероятно ще влезе в сила през октомври.

По-специално, правителството обмисля намаляване на субсидиите (които достигнаха 94% от увеличенията), като същевременно се дава премия на домакинствата, които пестят електроенергия. Намаляването на субсидиите от октомври потенциално може да доведе до субсидии за 1,4 млн. домакинства, използващи газ.

Големият проблем на правителството обаче е не толкова за последните два или три месеца на годината, а за 2023 г., като се има предвид, че е изключително трудно бюджетът да подкрепи потребителите на същите нива, както през 2022 г.

Според съобщенията правителството възнамерява да увеличи размера на помощите за отопление от 168 млн. евро на повече от 200 млн. евро, както и да разшири кръга на получателите. Същевременно се очаква да бъдат въведени стимули за връщане към мазута и ограничаване на използването на електроенергия (чрез климатици, отоплителни уреди и т.н.) за отопление на домакинствата.

Що се отнася до електроенергията, сегашните субсидии изглежда са приключили. Обмислят се различни схеми за подпомагане, като всички те са свързани с потреблението.

Това би могло да включва по-ниска от сегашната субсидия за всички домакинства и предприятия в зависимост от потреблението, а именно фиксирана ставка, която ще се увеличава в съответствие с намаляването на потреблението.

Друг сценарий би могъл да бъде субсидия върху сметките за електроенергия, обвързана с количеството на потреблението на електроенергия. Това означава, че при по-ниско потребление субсидията ще бъде по-висока, а с увеличаване на потреблението субсидията ще намалява.

Програмата за стабилност не е предвидила бюджет за подпомагане на домакинствата през следващата година. Всъщност домакинствата ще бъдат субсидирани от превишението на данъчните приходи, което се оценява на 1,5 млрд. евро, но тази сума изглежда достатъчна само за първите два или три месеца на годината.