Петролът в четвъртък сутринта леко поевтинява, след като се поскъпна в хода на вчерашната търговска сесия на фона на данните за стоковите резервите от горива в САЩ.

Пазарните цени на суровината са подкрепени и от плановете на Русия да намали производството и износа на петрол.От друга страна инвеститорите съпоставят надеждите за възстановяване на китайското търсене срещу опасенията за по-нататъшно затягане на политиката от страна на Федералния резерв, коментира Trading Economics.

Цената на майските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се понижи с $0,25 и достигна $84,06 за барел. В сряда тези договори поскъпнаха с $0,86 (1%) до $84,31 за барел.

В същото време цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна с 0,32 долара, до 77,37 долара за барел. Според резултатите от вчерашните сделки стойността на тези контракти се повиши с $0,64 (с 0,8%) и възлиза на $77,69.

Търговските запаси от петрол в САЩ са се увеличили с 1,17 милиона барела миналата седмица до 480,21 милиона барела, съобщи министерството на енергетиката в сряда. Експертите усредено очакваха увеличение от 1,9 милиона барела.

Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, се увеличиха миналата седмица с 300 000 барела.

Стоковите резерви от бензин са намалели с 874 хил. барела, дестилатите са се увеличили със 179 хил. барела. Анализаторите прогнозираха намаляване на запасите от бензин с 1 милион барела, а от дестилатите - с 500 хиляди барела.