Цените на петрола продължават да растат в понеделник след значително им покачване през миналата седмица. В началото на днешната търговия за един момент цената на сорта Brent надмина 86 долара за барел, за първи път от 4 октомври 2018 година.

Липсата на природен газ и въглища в Азия и Европа увеличава търсенето на петрол за производство на електроенергия. А Международната енергийна агенция (IEA) очаква, че в резултат на енергийната криза търсенето на петрол може да се увеличи с 500 хиляди барела на ден през следващите месеци.

"Сега наблюдаваме рали на петролния пазар на фона на нарастващото търсене на петрол поради недостиг на въглища и газ", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

"Не си струва да очакваме увеличение на предлагането от ОПЕК + или американския шистов сектор в момента, така че основният фактор, който може да ограничи импулса за растеж на петролния пазар, ще бъде отслабване на търсенето в отговор на скока на цените", допълва казва експертът.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:20 часа българско време в понеделник е 85,78 долара за барел, което е с 0,92 долара повече от тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с 0,86 долара (1%) - до 84,86 долара за барел, което е максимум при затварянето на пазара от 9 октомври 2018 г.

В същото време ноемврийските фючърси за американския еталон WTI за ноември при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигнаха $83,50за барел, което е с 1,22 долара по-скъпо от крайната стойност на предишната сесия. В петък цената на на тези договори нарасна с 0,97 долара (1,2%) до 82,28 долара за барел, най -високата от 21 октомври 2014 година.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 3%, а WTI - с 3,7%. Двете еталонни световни марки завършиха на положителна територия за осмата поредна седмица, като Brent има най -дългия период на непрекъснато печалба от април 1999 г., а WTI от август 2004 г., според данните на Dow Jones Market.

Цените на петрола могат да тестват нивото от 90 долара за барел следващия месец, смята Маниш Радж, финансов директор на Velandera Energy Partners.

"Докато има недостиг на нефт и газ в Европа и Азия, петролът ще продължи да поскъпва. Дори цената на петрола може да се повиши до 100 долара за барел, ако използването му ще бъде икономически по-изгодно от газа" каза експертът от MarketWatch.