Цените на петрола растат солидно по време на търговията в понеделник, добавяйки към котировките повече от 1%. Стойността на северноморския сорт Brent надхвърли $79 за барел за първи път от 23 октомври 2018 година.

Днес сутринта, към 9:15 ч. българско време ноемврийските фючърси за Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 1,04 долара, до 79,13 долара за барел. В петък цената на Brent се вдигщна с 0,84 долара (1,1%), до 78,09 долара за барел.

Цената на ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с 1,018 долара, до 74,99 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с 0,68 долара (0,9%) до 73,98 долара за барел.

Пазарът на петрол се разраства за пета поредна сесия, подкрепата за котировките се осигурява от постоянни опасения относно предлагането на фона на нарастващото търсене в няколко региона по света на фона на облекчаването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус.

През последните 12 месеца котировките на суровината са спечелили над 80%.

Повишаването на цените "продължава да се подхранва от опасенията относно ограниченото предлагане на енергийните пазари", каза пред Bloomberg Уорън Патерсън, директор на стоковата стратегия в ING Groep NV. "Изглежда, че търсенето ще расте по-бързо от очакваното в близко бъдеще."

Допълнителен двигател на растежа на цените на петрола е недостигът на доставки на природен газ, по-специално в Европа, който може да засегне енергийния комплекс като цяло през зимата, отбелязва Bloomberg. От инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc. очакват това да доведе до покачване на цените на петрола до 90 долара за барел.