Цените на петрола от референтните световни марки продължават да падат в петък, демонстрирайки значителен понижение предния ден.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 часа българско време се търгуват по 72,68 долара за барел, което е с 0,40 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,31 (1,8%) - до $ 73,08 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 70,77 долара за барел, което е с 0,27 долара под крайното ниво на предишната сесия. До затварянето на пазара в четвъртък стойността на тези договори намаля с $ 1,11 (1,5%) - до $71,04 за барел.

По-рано тази седмица Brent достигна най-високото си ценово ниво от април 2019 г., докато WTI достигна най-високото си ниво от октомври 2018 г. Като цяло обаче от началото на седмицата WTI е загубил 0,7% от стойността си , Brent - 0,4%, отбелязва Bloomberg.

Натискът върху петрола в четвъртък беше оказван от укрепването на щатския долар заради резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ. "Основната възходяща картина на петролния пазар остава", каза Джефри Халей, анализатор на Oanda.

Междувременно инвеститорите продължават да наблюдават преговорите по иранската ядрена програма, което може да доведе до отмяна на американските санкции и увеличаване на доставките на ирански нефт. Техеран е много близо до постигане на споразумение със САЩ и други страни за съживяване на ядрената сделка, съобщи Bloomberg, позовавайки се на главния преговарящ на Иран, заместник-външния министър Абас Арагчи. В петък в Иран се провеждат президентски избори.