Цените на петрола спадат в сряда сутринта за третата поредна сесия. Пазарът е под натиск от опасенията за бързото разпространение на новия вариант Делта на коронавируса в азиатските страни, включително Китай, и свързаните с това перспективи за отслабване на търсенето на горива.

Към 9:10 ч. българско време октомврийските фючърси на Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,10 долара, до 72,31 долара за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с 0,48 долара (0,66%) до 72,41 долара за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време са по-евтини с 0,22 долара и се търгуват по 70,34 долара за барел. По време на вчерашната сесия цената на WTI спадна с 0,7 долара (1%), до 70,56 долара за барел.

"Въпреки че има още много място за оптимизъм - и съм сигурен, че това ще бъде най-вече през следващите месеци, фокусът изглежда се измести повече към разпространението на щама Delta, особено в Китай", казва старши пазар Анализаторът на OANDA Крейг Ърлам, цитиран от S&P Global Platts.

Междувременно страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +, изправени пред нарастващото търсене тази седмица, започнаха да ускоряват увеличаването на добива на петрол. От 1 август производството се увеличи с 400 хил. барела на ден.

Тази тенденция ще продължи до изтичането на ограниченията, които понастоящем възлизат на 5,8 милиона барела на денонощие. В същото време министрите от ОПЕК + ще продължават да се срещат всеки месец, за да потвърдят своята оценка на пазарната ситуация и адекватността на приетия сценарий.