Цените на петрола растат в сряда след данните на Американския петролен институт (API) за солиден спад в американските запаси.

Според оценките на API, стоковите резерви от от нефт в страната за седмицата, приключила на 9 април, са намалели с 3,61 милиона барела. Седмица по-рано те се намалиха с 2,62 милиона барела.

Официалният доклад за енергийните резерви в Съединените щати през изминалата седмица ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката на страната по-късно в сряда.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакват, че седмичният спад в запасите от петрол ще възлезе на 2,9 милиона барела, а резервите от бензин и дестилати - съответно 200 хиляди барела и 700 хиляди барела.

Цената на юнските фючърсите за сортапетрол Brent от юни на лондонската борса ICE Futures към 9,30 българско време в сряда е 64,52 долара за барел, което е с 0,85 долара по-вече края на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поскъпнаха с $0,39 (0,6%) - до $ 63,67 за барел.

Майските фючърси за американския суров петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е 61,04 долара за барел, което е с 0,86 долара над цената в края на предходната сесия. Вчера стойността на тези контракти се повиши с 0,48 долара (0,8%) - до 60,18 долара за барел.