Цените на петрола в петък се покачват след заявлението на икономическия съветник на Белия дом Лари Кудлоу за това, че САЩ и Китай са близко до сключване на междинното търговско споразумение.

Подкрепа за котировките дават и вероятността ОПЕК да продължи действието на пакта за съкращаване на добива, след като картелът понижи прогнозите си глобалното търсен на петрол през следващата година.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса поскъпват с $0,12, до $62,40 за барел. В четвъртък цената на тези контракти спадна с $0,09, до $62,28 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса се вдига с $0,18, до $56,95 за барел. В хода на вчерашната търговия тя спадна с $0,35 (0,61%), до $56,77 за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи в четвъртък, че стоковите запаси от суровината през миналата седмица са се повишили с 2,22 млн. барела като показателят расте трета седмица поред. Запасите от бензин са покачват за първи път от седем седмици - с 1,86 млн. барела, а тези на дестилати се съкращават с 2,48 млн. барела.

Добивът на петрол в САЩ през миналата седмица се е покачил с 200 000 барела в денонощие - до рекордните 12,8 милиона барела в денонощие.