Цените на петрол в понеделник се понижават, след като в края на миналата седмица скочиха значително. Пазарите отиграват новините за междинното търговско споразумение между САЩ и Китай.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутрина поевтиняват с 0,11, до $65,11 за барел. В петък цената на тези контракти подскочи с $1,02 (1,59%), до $65,22 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,23, до $59,84 за барел. В хода на предишната сесия те поскъпнаха с $0,89 (1,5%), до $60,07 за барел.

В петък, 13 декември, президентът Доналд Тръмп обяви, че няма да въвежда допълнителни мита за китайските стоки от 15 декември, доколкото двете страни са съгласували първата фаза на търговското споразумение. По думите на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, Пекин е обещал да сложи край на практиката да притиска чуждестранните компании за получаване от тях на технологични тайни, за да получат достъп до китайския пазара.

Петролният пазар реагира положително на тези новини, доколкото отслабването на търговското напрежение между двете страни подобрява перспективите за глобалната икономика и респективно пред търсеното на петрол.