Цените на петрола спадат в понеделник след максималния скок от началото на март през изминалата седмица.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време в понеделник се търгуват по 66,55 долара за барел, което е с 0,22 долара под цената в края на предишната сесия. В петък тези контракти поевтиняха с 0,17 долара (0,3%) - до 66,77 долара за барел.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI за май при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е 62,94 долара за барел, което е с 0,19 долара (0,25%) под нивото в края на предходната сесия . В петък стойността на тези договори спадна с $ 0,33 (0,5%) - до $ 63,13 за барел.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 6,1%, а WTI - 6,4%, отбелязва Dow Jones.

При търговията в петък цената на Brent се повиши над 67 долара за барел, но опитите на пазара да пробие нивата на съпротива бяха неуспешни, след като се натъкна на вълна от фиксация на печалбата, твърдят експерти от Axi.

Търговците вероятно са предпазливи от отслабващия импулс за покачване на цените на петрола на фона на подновеното увеличение на заразените с COVID-19 в Индия и Япония, както и опитите на китайските власти да ограничат растежа на кредитите, посочва Axi в свое проучване.

В същото време експертите на JPMorgan очакват цената на Brent да нарасне до 70 долара за барел през май, разчитайки на нарастване на търсенето в САЩ.