Цените на петрола показват умерен ръст в понеделник сутринта след силно покачване през последната седмица.

Майските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време се котира по $75,18 за барел, което е с $0,19 по-скъпо от края на предходната сесия. В резултат на търговията миналия петък тези контракти поевтиняха с $0,92 (1,2%) до $74,99 за барел.

Цената на майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 69,81долара за барел, което е с 0,55 долара по-високо от закриването на предходната сесия. Миналия петък тези договори поевтиняха с $0,7 (1%) до $69,26 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поскъпна с 2,8%, а WTI - с 3,5%, с което цените донякъде се възстановиха от срива до многогодишните дъна седмица по-рано.

"Цените на петрола, до голяма степен жертва на нестабилността на световния пазар, успяха да се възстановят в краткосрочен план, въпреки че Brent все още струва 10% по-малко, отколкото в началото на годината. От една страна, това е свързано с все още високи рискове, а от друга - с неочаквано високо ниво на предлагане", каза Барбара Ламбрехт, стоков анализатор в Commerzbank..

Стивън Инес от SPI Asset Management посочи доброто представяне на китайската икономика и прогнозира, че петролният пазар може да покаже малък дефицит до средата на годината.

Междувременно броят на активните петролни платформи в САЩ се е увеличил с 4 единици миналата седмица до 593, съобщи компанията за обслужване на петролните находища Baker Hughes. Седмица по-рано този показател спадна до деветмесечно дъно.