Производствените цени през май в Китай се повишиха с най-бързия си годишен темп от над 12 години насам. Това се случва на фона на скока в цените на суровините, съобщи Reuters.

Инвеститорите са все по-притеснени, че стимулиращите мерки, предприети заради пандемията могат да ускорят световната инфлация и да принудят централните банки да затегнат политиката, което би забавило възстановяването.

Индексът на цените на производител (PPI) се е увеличил с 9% според националната статистическа служба. Повишаването на индекса през май е най-вече заради значително увеличение на цените на суровия петрол, желязната руда и цветните метали.

Анализатори очакваха PPI да нарасне с 8,5% след увеличение от 6,8% през април. Индексът на цените на производител все още не допринася значително за потребителската инфлация, което означава, че китайската централна банка засега едва ли ще се тревожи за това.

"Притеснението е, че PPI може да се движи нагоре за продължителен период от време, което би създало главоболия, ако фирмите по веригата не успеят да поемат по-високите разходи", каза главният икономист в Hwabao Trust.