Цените на соята и царевицата на Чикагската стокова борса се повишиха във вторник, с което, след ръста и в понеделник, достигнаха до 6,5 годишен връх. Причината за поскъпването им са опасенията за реколтите в Южна Америка и за възможните прекъсванията на износа.

Друга причина за поскъпването им е поевтиняването на щатския долар, което прави износа от САЩ по-изгоден в сравнение с конкурентните страни.

Най-интензивно търгуваните сортове соя в Чикаго поскъпнаха с 1,2% до 13,30 долара за бушел по обяд местно време, след като в понеделник културата достигна $13,49 за бушел, което е най-високата от юни 2014 г.

Царевицата поскъпна с 0,2% до 4,85 долара за бушел, след като в понеделник достигна 4,97 долара, което също е 6,5-годишен връх. Пшеницата поскъпна с 1,1% до $6,49 за бушел.

Реколтата от соя в Бразилия започна бавно в някои райони на щата с най-голямо производство в страната - Мато Гросо. Местните фермери казват, че реколтите изостават от миналогодишните темпове поради оскъдните валежи по-рано през сезона.

"Растежът в цената на соята се дължи на опасенията за намаляването на бразилската реколта от скорошно сухо време", каза Мат Амерман, мениджър на стоковия риск за StoneX. "И докато оценките за бразилската реколта вече бяха понижени, на пазара има тревога, че може да се наложат още по-големи съкращения в прогнозите за бразилската реколта."

Аржентина ще спре продажбите на царевица за износ до 28 февруари, тъй като правителството се стреми да осигури достатъчно вътрешни хранителни доставки.

"Цената на царевицата расте заради сушата в Аржентина и забраната за износ на аржентинска реколта", каза Амерман. "В Аржентина имаше валежи, но дебатът е дали това е достатъчно, тъй като някои области изглеждат сухи."