Инфлацията застигна и Япония. Потребителските цени се повишават за първи път от 18 месеца насам. Цените, с изключение на пресните храни, са се повишили с 0,1% през септември на годишна база, по данни на министерството на вътрешните работи в петък, цитирано от Bloomberg.

Според изчисления на Bloomberg инфлацията близо до 1,4%, което и бил най-силният ръст от шест години и половина.

Очакванията са цените да продължат да се вдигат и през следващите месеци, заради по-скъпата енергия, които и сега дават тласък на инфлацията. Цените на горивата в страната удариха седемгодишен връх.

По прогнози на икономисти на Citigroup инфлацията може да достигне около 1,5% през пролетта на следващата година. В случай на по-нататъшно покачване на цените на петрола и по-слаба йена, инфлацията може дори да достигне 2%, пишат анализатори от Morgan Stanley.

"Предвид скорошния сериозен ръст на цените на суровините енергията, вероятно ще се повишат още и инфлацията ще се ускори, коментира Шуджи Тонучи, старши пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley. По думите обаче, не е ясно дали това ще доведе до устойчива инфлация. Потребителските разходи остават слаби, а това кара компаниите да се колебаят дали да вдигнат цените, смята той.

Изтеклата правителствена кампания за отстъпки за стимулиране на туристическата индустрия може отново да предизвика хаос с цените на хотелиерските услуги, ако бъде възобновена през следващите месеци.