Наскоро откритото находище на природен газ в Черно море ще успее да покрие почти една трета от нуждите на Турция, когато бъде достигнат пика в добива около 2027 г., заяви пред Bloomberg енергийният министър на страната Фатих Донмез.

Очаква се Турция да започне с годишен добив в размер на около 3,5 млрд. кубични метра през 2023 г. Целта е количеството да бъде увеличено до около 15 млрд. кубични метра годишно в рамките на първите четири години - или около една четвърт от общия добив в Европейския съюз днес.

Турция откри природен газ за $100 милиарда

Турция откри природен газ за $100 милиарда

Това ще понижи значително зависимостта на южната ни съседка от вноса

Държавната енергийна компания Turkiye Petrolleri AO планира да разработи около 40 кладенеца в рамките на четири фази в полето Сакария. Изчислява се, че то има газови резерви в размер на около 540 млрд. кубични метра.

Правителството няма намерение да кани международни петролни компании, тъй като държавната Tpao има техническия капацитет да се справи сама, казва Донмез. През първото полугодие на 2022 г. Турция ще проведе сеизмични проучвания в друга област, на запад от Сакария.

Турция работи и по находище в икономическата си зона в Средиземноморието, но там има политически спорове относно опита на страната да търси газ и във води, за които държави от ЕС като Гърция и Кипър твърдят, че са тяхна собственост.

Турция цели да намали годишната си сметка за електроенергия с около $44 млрд., намалявайки зависимостта си от вноса, който в момента отговаря на почти цялото потребление на газ в страната. През тази година се очаква търсенето да нарасне с четвърт до около 60 млрд. кубични метра заради слабото производство от хидроцентралите, причинено от сухото време, както и заради високите цени на въглищата.