Турция започва разследване срещу петте най-големи вериги супермаркети в страната. Това дойде на фона на високия скок на цените в страната, пише Daily Sabah.

Министърът на търговията Мехмет Муш разпореди проверка на цените в петте вериги за хранителни стоки на някои основни стоки като яйца, мляко и зеленчуци, както и някои основни консумативи.

Цените в Турция вече стават жестоки

Цените в Турция вече стават жестоки

Цените в Турция растат толкова бързо, че много турци не могат да си позволят дори и стоките от първа необходимост. Недоволството срещу властта расте, а Ердоган обещава благосъстояние

Министерството на търговията започна едновременни проверки в супермаркети в девет провинции, сред тях - Истанбул, Бурса, Анкара, Анталия, Измир и Адана. Смята се, че в Турция работят 249 вериги, като броят на техните клонове достига 38 387.

По думите на президентът Реджеп Тайип Ердоган увеличението на цените в петте вериги супермаркети "нарушава целия пазар".

По-рано Ердоган обеща, че ще сложи под контрол скока на цените възможно най -бързо и обеща правителството да предотврати "необосновано" повишаване на цените.

След изказването на Ердоган акциите на най-големите турски вериги за хранителни стоки рязко спаднаха.

Инфлацията в Турция докара населението до прага на бедността. Ердоган обещава овладяване на цените

Инфлацията в Турция докара населението до прага на бедността. Ердоган обещава овладяване на цените

Президентът обвини "опортюнистите" за нарастващите разходи за основните храни

"Добре запознати сме с проблемите с цената на живота, заради инфлацията", обяви наскоро той. "Ще предотвратим прекомерното увеличение на цените, като поставим инфлацията под контрол възможно най-скоро. Един от способите е намаляване на разходите и борба с опортюнистите."

В същото време други мерки за намаляване на инфлацията изглеждат малко странни. Неотдавна правителството нареди на джамиите да изнасят проповеди, които предупреждават продавачите да не завишават цените на стоките.

Годишната инфлация на потребителските цени в Турция се ускори до 19,25%, което е двугодишен връх.

Междувременно общият оборот на местните пазари е около 40 милиарда лири. Смята се, че близо 1 милион души са заети в сектора на търговия на дребно.