Турция планира строеж на 14 600 малки магазини в зоните на земетресението, включително 3 000 в провинция Адияман. Те са предназначени за местните собственици на магазини и бизнесмени, а строежът вече е започнал, предаде Daily Sabah.

След заметресенията много предприятия загубиха работници или претърпяха значителни щети. Смята се, че над 2 милиона души са напуснали региона, което е 16% от селскостопанската продукция на Турция миналата година.

Адияман е една от 11-те провинции, които бяха силно засегнати от двете земетресения на 6 февруаро. Жертвите след трагедията са над 50 000.

Провинция Адияман беше опустошена и от наводнения, които причиниха допълнителни неудобства на оцелелите от земетресението.

Продажбите на жилища на чужденци в Турция се сринаха с почти 30% през февруари

Продажбите на жилища на чужденци в Турция се сринаха с почти 30% през февруари

Най-многобройните купувачи са руснаци

В началото на седмицата президентът на страната Ердоган обяви, държавата ще построи 50 000 домове за оцелелите от земетресението в провинцията.

В засегнатите провинции живеят над 13,5 милиона души или 15% от населението на Турция. Освен това регионът представлява близо 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.