Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев посочи Русия сред приоритетните търговско-икономически и инвестиционни партньори на страната. В тази връзка той постави за цел да се увеличи търговският оборот между двете страни от сегашните 10 млрд. долара годишно, на 30 млрд. долара годишно до 2030 г., съобщиха узбекистански медии.

Бившата съветска република е с население около 36 млн. човека, но по БВП на човек от населението е от сравнителното бедните страни в света.

Узбекистанският президент сега посочва, че "на 22-24 април в Ташкент се проведе международното промишлено изложение "Инопром - Централна Азия", което стана ярък пример за успешно търговско-икономическо сътрудничество с Руската федерация. Според данните за 2023 г., търговският оборот между Русия и Узбекистан достигна почти 10 млрд. долара. Поставена е задача (на бизнеса) за утрояване на този обем до 2030 г."

Узбекистан смята да инвестира $500 милиона, за да увеличи 4 пъти вноса на руски газ

Бивша съветска република смята да инвестира $500 милиона, за да увеличи 4 пъти вноса на руски газ

Преди 2020 г. страната е изнасяла природен газ за Русия и Китай

Ден по-рано Мирзийоев отчете изпълнението на споразуменията и по-нататъшните планове за инвестиционно сътрудничество с основните чуждестранни партньори. Специално внимание беше отделено на проектите за сътрудничество и инвестиционните програми, изпълнявани съвместно с такива партньори като Русия, Китай, Катар и Саудитска Арабия.

В рамките на "Инопром" е приет пакет от споразумения на обща стойност 4 млрд. долара. През миналата година бяха усвоени от Узбекистан около 3 млрд. долара руски инвестиции. Тази година се очаква да бъдат усвоени 5 млрд. долара руски инвестиции.

Съвместно автомобилно предприятие на Азербайджан и Узбекистан ще сглобява модела Chevrolet Cobalt

Съвместно автомобилно предприятие на две бивши съветски републики ще сглобява модела Chevrolet Cobalt

Новата инвестиция е за около 62 млн. долара