Когато става въпрос за гигантски петролни находища, обикновено си представяме огромни площи земя или море, но понякога не е съвсем така и Лос Анджелис доказва това. В американския град се добиват до 100 милиона барела всяка година.

Зад фасадата на шест етажни сгради, разположени по целия град, се изпомпва черно злато. В града има приблизително 5000 петролни кладенци и 70 функциониращи находища. Излиза че Лос Анджелис е голям производител на петрол, за който никой не говори, пише Oilprice.

В града се намира и едно от най- големите находища в страната Ингълууд, открито през 1924 г. През последните десет години то произвежда около 2,5 до 3,1 милиона барела годишно.

В момента около 37 000 души са заети в нефтената и газовата индустрия на града. Според докладите за 2020 г. индустрията може да печели от Лос Анджелис 8,6 милиарда долара годишно.

Напоследък обаче активисти и организации като STAND LA, Sunrise и Youth Climate Strike подчертават екологичните и здравни проблеми, които биха могли да бъдат причинени от добивите в града и настояват за ограничаването им. Те твърдят, че по-голямата част от добива на петрол се извършва в бедните квартали на Лос Анджелис, от които жителите нямат възможност да се преместят.

Тези организации призовават петролните компании да създадат буферна зона между петролните находища и жилищните райони, за да защитят здравето и безопасността на гражданите. Въпреки това петролната индустрия на Лос Анджелис изглежда попада в сива зона когато става въпрос за разпоредбите за безопасност.

От друга страна постепенното спиране на петролната и газовата индустрия в града би увеличило драстично равнището на безработица и би засегнало доходите на домакинствата, според доклад на Американската петролна асоциация от 2020 г. Лос Анджелис вече страда от безработицата и намалените доходи заради Covid-19.

Въпросът е дали жителите на Лос Анджелис всъщност са изложени на риск от добив на петрол в града и ако е така, може ли Лос Анджелис да си позволи да ограничи това и да се сблъска с повишена безработица и негативното въздействие върху икономиката на окръга?