В Турция телефонната търговия на устройства "втора" ръка набира все по-голяма популярност. Покачването на цените на смартфоните принуждава потребителите в южната ни съседка, особено младите хора, да купуват основно телефони "втора" употреба.

Смартфоните станаха почти недостъпни за много потребители поради комбинацията от няколко фактора, като инфлацията и високите валутни курсове.

Пазарът на смартфони "втора" употреба е много оживен в наши дни, каза Фарук Коджабаш, главен изпълнителен директор на MediaMarkt Türkiye, пред Hurriyet.

"Потребителите търсят по-евтини алтернативи, заради високите разходи. Те се обръщат към употребявани или ремонтирани смартфони. Това важи особено за младите хора", каза той.

"Ремонтираните устройства са закупени от предишния собственик на телефона. Ако има пукнатини или драскотини по екрана или някакви други повреди, те се поправят от оторизирани центрове за обновяване", обясни Кокабаш.

Основната разлика между употребяван и реновиран смартфон е, че първото устройство има 12-месечен гаранционен срок, добави той.

Средната цена на нов смартфон се е увеличила с 45% от около 11 000 турски лири (742 лв.) през септември миналата година до 17 000 лири (1147 лв.) през септември тази година, каза Мехмет Акиф Йоздемир, главен изпълнителен директор на Easy Cep.

Той отбеляза, че възможностите за финансиране на нови смартфони са ограничени, докато потребителите могат да плащат за ремонтирани телефони, които купуват на 12 вноски, което прави тези устройства по-достъпни за потребителите.

Всяка година около 11 милиона нови смартфона се продават в Турция, според Йоздемир. "Пазарът на обновени телефони тепърва ще расте в страната. Тази година се очаква да бъдат продадени между 300 000 и 500 000 ремонтирани телефона", каза той.

"Има голям потенциал пазарът на ремонтирани телефони да се разшири през идните години. Прогнозите са, че броят на продадените нови смартфони ще нарасне до 12,5 милиона през 2030 г. Прогнозата за същата година за ремонтирани и употребявани телефони е съответно 2,5 милиона и 3,75 милиона."

Гражданите на Турция пътуват до България и други съседски страни на "телефонен" туризъм

Гражданите на Турция пътуват до България и други съседски страни на "телефонен" туризъм

Каква е причината? New 11:42 например, не можеш да се обаждаш по Viber от Wi-Fi а телекомите традиционно са и най-голям търговец на апарати

Телефонен туризъм

В началото на юли 2023 г. турските потребители започнаха да се стичат в съседните България, Гърция и Грузия, за да купуват телефони, след като правителството увеличи таксата за регистрация за мобилни телефони, които се внасят от чужбина. Регистрационната такса се увеличава от 6000 турски лири (230 долара) на 20 000 турски лири (767 долара).

Турското законодателство е проектирано по такъв начин, че с помощта на политика на стриктно отчитане на мобилни телефони, таблети и смарт часовници се бори срещу нелегалните мигранти и "сивия" внос на техника. Освен това поради правилата за регистриране на телефони повишава събираемостта от данъци. Южната ни съседка е изявен защитник на местните телекоми, които традиционно са най-големият търговец на телефони. В Турция, например не е възможно да се използва Wi-Fi за обаждане чрез мобилното приложение Viber.

По информация на турските медии много турски граждани минаваха в началот на юли през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, само за да регистрират купени от България джиесеми и се връщат обратно. Подобна е ситуацията и на ГКПП Пазаркуле с Гърция край Одрин. Превозни средства образуваха 15-километрова колона на черноморската магистрала, която води до граничния пункт Сарп на границата между Турция и Грузия.

Поради опашките от автомобили на граничните пунктове някои граждани минаваха границата с велосипеди или пеша, информира тогава "Ихляс хабер ажансъ".

Гражданите на Турция масово се отправиха към общите граници на 8 юли, преди новата такса да влезе в сила, отбелязва Hurriyet Daily news.

Инфлацията в Турция се понижи до най-ниското ниво от две години насам

Инфлацията в Турция се понижи до най-ниското ниво от две години насам

Това показват данните на Турския статистически институт

Турция повиши редица данъци и такси,

за да увеличи доходите на правителството, докато се опитва да изпълни предизборните обещания за разходи и да възстанови регион, опустошен от земетресения.

Новите мерки - увеличиха няколко ставки на данъка върху добавената стойност до 10% от 8% и до 20% от 18%. Редица административни държавни такси също бяха увеличени с 50%, според постановление в Официален вестник, писа BNN Bloomberg.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган увеличи фискалните разходи преди изборите през май, повишавайки заплатите, предлагайки ранно пенсиониране на милиони и предоставяйки субсидирани заеми. Икономиката също понесе удар от около 100 милиарда долара от две смъртоносни земетресения през февруари.

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Жилищните наеми в Турция скочиха драстично, държавата ограничава повишението

Цените на жилищата също скачат, особено в курортите

Новите повишения следват предложение на управляващата партия на Ердоган за увеличаване на корпоративните данъци и такси за банките.

Министърът на хазната и финансите Мехмет Шимшек обеща да възстанови фискалната дисциплина чрез намаляване на бюджетния дефицит.

Според публикуваната в турския Държавен вестник наредба от 10 юли т.г. се увеличава също ДДС върху редица вносни и местни стоки, a също и в ресторантите и хотелите. Увеличението е от 8 на 10 процента. С около 50 на сто се повишават таксите за издаване на паспорти и визи, както и за нотариалните услуги.