Цените на златото бяха на път да паднат за втора поредна седмица, тъй като инвеститорите отново насочват вниманието си към новините за не една, а две ефективни ваксини срещу Covid.

Цените скочиха с почти 25%тази година, а търговците обърнаха поглед към актива, докато фондовите пазари се стопиха по целия свят, пише Oilprice.

Този скок обаче се забави през последните седмици, въпреки че банкерите прогнозират по-високи цени.

В понеделник фармацевтичният гигант Moderna заяви, че коронавирусната й ваксина е доказала 95% ефективност срещу болестта, седмица след като Pfizer обяви същото за своята ваксина.

Главният пазарен стратег в Axi Стивън Инес заяви, че оптимизмът по отношение на ваксината ще доведе до това, че инвеститорите ще отменят спекулативните залози върху стоката.

"Новините за друга ваксина са добре дошли, но са интуитивно отрицателни за цените на кюлчета", каза той.

Цената на златото падна до 5-месечен минимум

Цената на златото падна до 5-месечен минимум

Декемврийските фючърси се търгуват по $1828,58 за тройунция

Освен това призивите на американския министър на финансите Стив Мнучин към Федералния резерв да прекрати програмите си за пандемично кредитиране също повлияват цените на златото.

Той заяви, че отпуснатите 455 млрд. долара трябва да бъдат върнати на Конгреса, за да се харчат, "както се сметне за добре".

"Ако Федералният резерв започне да свива програмата си за помощи, това би могло да окаже негативно влияние върху цените на златото", каза Лаклан Шоу от National Australia Bank.