Потребността от соя в Китай изглежда продължава да бъде висока, въпреки заразата по свинете, която наложи драстично намаляване на броя им. След като соята е основна част от храната им, се очакваше нуждата от суровината да намалее.

Това обаче не се случи, което може да е знак, че фермерите предпочитат да хранят животните с произведени фуражи, а не хранителни и промишлени отпадъци, пише CNBC.

Нуждата от соя на Китай е поставяна под въпрос не само заради търговската война, но и заради разпространението на африканската зараза по свинете. Въпреки това необходимостта от хранителна суровина надмина очакванията.

"Търсенето на соя е по-малко в сравнение с миналата година, но остава изненадващо силно, с оглед на намаления брой свине", казва Дарин Фидрихс, старши анализатор.

"Ако Китай загуби 40% от свинете или повече, тогава се очаква нуждата от соя да намалее значително. До моментът търсенето е спаднало с 5-10%, което е учудващо", допълва той.

Китай, която произвежда половината свинско месо в света, през юни призна, че броят на животните е намалял с рекордните 23,9% през май спрямо същия период за миналата година.

Намаленото количество на свинско месо в страната доведе до повишаването на други храни и принуди потребителите да предпочитат други протеини като пилешко месо и морски деликатеси.

За птичето месо и морските дарове обаче не се изисква толкова храна, колкото за свинете, което означава, че преди те са отглеждани с много хранителен отпадък.

Китай спря с покупките на соя от Щатите

Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

Заменяне на хранителния отпадък с фуражи

Китай обвинява изхранването на свинете с хранителен отпадък за разрастването на заразата и е забранила тази практика в провинции, където положението със заболяването е било най-сериозно.

"Ако сега производителите използват царевица и соя за изхранване, това ще оправдае високото търсене на соя", заявява Фидрихс.

Миналия четвъртък Министърът на земеделието е казал, че производството на свинско месо постепенно се възстановява като стига нормалните нива.

През май САЩ са доставили 2,56 метрични тона соя, което с 18% по-малко от същия месец през миналата година, но все количеството остава високо.