От въвеждането на икономическите мерки против коронавируса икономисти предупредиха, че те крият риск от допълнително забавяне на икономиката. Една от критиките е, че няма как производството и заетостта да нараснат, ако много хора получават повече пари да стоят без работа, отколкото като работещи.

Въпреки това, до края на юли новорегистрираните безработни получаваха по 600 долара седмично по Закона CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) в допълнение към стандартните обезщетения за безработица. Разбира се, в предизборна година никой политик не би дръзнал да елиминира помощи, така че удължаването на програмата от страна на Тръмп не е изненада.

При новите условия, безработните ще получават към помощите си по 400 долара седмично, вместо по 600 долара. От тях, 300 долара ще бъдат осигурявани от федералния бюджет, а останалите 100 - от щатските финанси.

Защо безработицата все още е трагично тежка?

Защо безработицата все още е трагично тежка?

Данните за миналия месец едва ли показват действителната картинка на пазара на труда

Само че от сумата вече ще могат да се възползват само лица, които получават поне 100 долара месечно като помощи за безработица. Според изчисления на щатски икономисти, това ще ореже достъпа до помощите по CARES на около 6% от получателите им, на които се отпускат по по-малко от 100 долара като щатски помощи. Средната щатска помощ за безработица през юни е възлизала на 546,19 долара.

Причината да има подобно изискване, според властите, е, че по този начин ще се предотвратят злоупотребите с допълнителните помощи, след като от Федералното бюро за разследване докладваха, че са нараснали случаите на кражба на самоличност след влизането в сила на CARES и вероятно след като Програмата за защита на доходите (PPP) се превърна във фиаско от измами.

Още измами за държавно финансиране: Фалирали компании получават кредити

Още измами за държавно финансиране: Фалирали компании получават кредити

Това са поредните измами с програмата за защита на покупателната способност в САЩ