Британските фирми, занимаващи се с експортна дейност, ще бъдат включени в ключова митническа система, за да могат да търгуват със страните членки на ЕС след излизането на страната от съюза на 31 октомври, пише Bloomberg.

В съобщение на финансовото министерство се посочва, че данъчната служба на Острова автоматично ще издаде икономически регистрационен оперативен и идентификационен номер (EORI) на над 88 000 компании. Без този номер фирмите няма да могат да търгуват със страните от ЕС след "развода".

"Това ще допринесе за облекчаването на потока от стоки на граничните пунктове и ще подпомогне бизнеса да търгува и расте", каза финансовият министър Саджид Джавид по темата.

ЕС ще пострада по-силно от Великобритания при Brexit без сделка

ЕС ще пострада по-силно от Великобритания при Brexit без сделка

8 причини съюзът да понесе големи загуби в краткосрочен и дългосрочен план

Регистрационните номера са необходими на фирмите за изнасянето на стоки не само към ЕС, но и към целия свят. Според данни на финансовото ведомство над 240 хиляди компании ще имат нужда от такъв код, а към днешна дата само 72 хиляди фирми са кандидатствали за получаване на номера. Следователно дейността на десетки хиляди британски компании ще бъде застрашена след заветната дата - те могат да бъдат откъснати от пазара на ЕС, който за много от фирмите е единствен.

Досега фирмите трябваше сами да се регистрират, за да получат EORI кода. От днес това вече ще става автоматично, но само за компаниите, регистрирани по ДДС. Останалите ще трябва да се регистрират сами.

Британската търговска камара, която водеше кампания за автоматичното издаване на регистрационни номера, приветства действията на министерството и данъчната служба. Според камарата обаче това е едва първата стъпка, която ще предизвика още въпроси.

По думите на генералния директор на организацията Адам Маршъл бизнесът все още се нуждае от яснота по много други въпроси, свързани с трансграничната търговия при Brexit без споразумение. Той даде пример с митническите процедури по границите, като отправи и въпрос към властите кога ще се създаде официална база данни, с която да се осигури лесен достъп до информация за тарифите и квотите.

Правителството на Великобритания въведе и друга мярка при сценарий за Brexit без сделка - отдават се 9 милиона паунда, с които да се гарантира, че големите пристанища и околните райони са готови за излизането от ЕС.

България може да загуби 18 000 работни места при Brexit без сделка

България може да загуби 18 000 работни места при Brexit без сделка

В рамките на Европейския съюз ще бъдат засегнати 1,2 милиона позиции, твърди нов доклад