Доставките на редкоземни метали в глобален мащаб са прекъснати от настоящите събития в Китай, който е доставчик №1 в света на редкоземни елементи.

Въпреки името си, редкоземните елементи не са редки. Те обаче са рядкост в концентрирани количества. Това затруднява добива и преработката им. Китай стои на несигурно геополитическо място в момента. Освен това прекъсването на търговията, заради политиките за нулев ковид, доведе до там, че веригите за доставка на редкиземни елементи усетиха ефекта през последните няколко месеца. Напълно възможно е цените да се повишат, предава Oilprice.

Някои страни пък блокират китайски инвестиции в редкоземни метали.

Докато светът върви към зелена енергия, наред с това нараства и зависимостта от редкоземни материали. Това означава, че само един източник на редкоземни елементи ще е проблем за всяка страна. Нуждата от повече източници, а не само Китай, е жизненоважна.

Има обаче още един истински проблем. Китай държи най-много запаси от редкоземни елементи, почти два пъти повече от следващия най-голям източник- Виетнам. Следващите страни с големи най-големи резерви са Бразилия и Русия. С настоящата геополитическа позиция на Русия това не прави Русия жизнеспособна опция за страните от НАТО.

В Китай има недостиг на редкоземни елементи, цената им расте

В Китай има недостиг на редкоземни елементи, цената им расте

Продажбите на електрически автомобили в Китай са се увеличили със 181% през 2021 година

Дори и при тези настоящи обстоятелства някои страни продължават с инициативата да блокират инвестициите на Китай в редкоземни метали.

Канада е друга страна, която притежава много запаси от редкоземни метали. Тя си позволи да блокира Китай от някои от собствените си минни компании за редкоземни елементи. Канадското правителство направи това в опит да задържи собствените си запаси.

И Германия започна да налага по-строги политики спрямо Китай. През последния месец външното министерство на Германия започна да изисква от компаниите да заемат по-сурова позиция по отношение на нарушенията на човешките права в Китай в сектора на редкоземните елементи.

Бавно ще се намери алтернатива на китайските доставки. Китай доставя редкоземни елементи на света в продължение на десетилетия, затова прекъсването на зависимостта се оказва трудно предизвикателство. Появяват се обаче нови източници. Наскоро норвежка компания за редкоземни елементи обяви нови инвестиции в начинания в Канада, Норвегия и Швеция.

Индия също може да се окаже вероятен съперник на Китай в бъдеще. Страната също се намира в трудна ситуация, заради зависимостта си от китайските редкоземни елементи. Местните индустрии обаче настояват пред индийското правителство за насърчаване на инвестициите в за редкоземни елементи извън Китай.

Това би било добре за Индия на вътрешния пазар, защото страна има големи запаси от редкоземни елементи. Светът обаче не може да се надява да се възползва от това засега.