В страната, която беше пионер в първата индустриална революция в света през 18-ти век, последната такава изглежда много се забавя. Глобалната промяна към роботизиране и изкуствен интелект в напредналите икономики в момента е в забавена фаза. Във Великобритания освен Covid-19, така и Брекзит възпрепятстват напредъка, пише Bloomberg.

Това заплашва да отслаби конкурентоспособността на Великобритания срещу конкуриращите се с нея икономики, които вече стават по-продуктивни. И пазара на труда в Обединеното кралство е в риск. Работниците трябва да се преквалифицират, тъй като работните места в индустриите от производството до търговията на дребно са почти отживелица.

"В крайна сметка предприятията ще трябва да се автоматизират, защото това е просто по-евтино, по-добро - по-добро и за служителите", каза Тера Алас, директор на научноизследователската и икономическа дейност в McKinsey.

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Перспективите пред пазара на труда изглеждат мрачни

Великобритания от доста време вече се бави с така наречената "четвърта индустриална революция". Това е заключението на доклад от миналата година, призоваващ правителството да разработи стратегия за ускоряване на тези промени.

В производството например, Великобритания има само 89 робота на 10 000 работници, в сравнение с над 900 в Сингапур, според Международната федерация по роботика. Това е най-ниското ниво от всяка една голяма икономика.

Една от причините за това са недостатъчните инвестиции, заради несигурността породена от Брекзит и предефинирането на търговските отношения на Великобритания с Европейския съюз.

Преходът след Брекзит насърчи намеренията за инвестиране в машини и се повиши до двугодишен връх, според проучване на Конфедерацията на британската индустрия. Друго проучване показва, че поръчките на роботи достигат най-високата си точка от 2012 г. насам. Но тогава Covid-19 удари света. Инвестициите в бизнеса спаднаха с повече от 30%. Компаниите оставиха служителите у дома, а международните вериги за доставки се забавиха.

Вирусът създаде нов стимул за бизнеса - да се отдалечи от човешката заетост и да намери по-надеждни работници и процеси.

"Хората все още се опитват да разберат как изглежда тази нова норма. Има повече интерес, но има ли инвестиции и действия? Все още не". Това твърди Брайън Палмър, главен изпълнителен директор на компанията Tharsus, която създава и комерсиализира роботи за бизнеси като онлайн хранителния гигант Ocado Group и производителя на реактивни двигатели Rolls Royce.

Подобни новини може да са облекчение за милиони служители в Обединеното кралство, които вече са изправени пред заплахата от съкращения, тъй като правителствената подкрепа за заплатите намалява. Появата на автоматизация и роботика отдавна е призрак, висящ над пазарите на труда, който може да измести до 50% от световната работна сила, заяви през 2018 г. главният икономист на Bank of England Анди Халдейн.

Великобритания също инвестира в изграждането на роботи за ядрени централи

Великобритания също инвестира в изграждането на роботи за ядрени централи

Роботите ще инспектират, поддържат и ремонтират ядрени електроцентрали, спътници и вятърни турбини

В проучване на европейските бизнес лидери от EY повече от 80% казват, че преминаването към автоматизация вероятно ще се ускори поради пандемията.

Правителството на Обединеното кралство трябва да предприеме действия, за да стимулира технологична революция, която ще създаде "по-бърза и по-интелигентна" икономика и ще оборудва компаниите за пост-пандемичния свят, заявява Халдейн.

"Сега можем да видим какво може да направи технологията за нас, хората наистина се стремят да развиват технологиите", казва друг експерт. "Вместо да гледате на технологиите като на някакво чудовище, което да ви отнеме работата, сега технологиите са нашият герой."

И все пак ако бизнесът не реагира на променящия се пейзаж, Великобритания ще изостане още повече от конкурентите си.

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Перспективите пред пазара на труда изглеждат мрачни

Забавянето може не само да забави приспособяването на пазара на труда към новата реалност, но и да ограничи перспективите за работа за бъдещите поколения служители.

"Обединеното кралство пропусна възможностите да инвестира в автоматизация в продължение на дълго време", каза Сюзън Билер, генерален секретар на IFR. "Ако не използвате роботи, защо ще създавате умения им?"