Водната в криза в Европа става все по-притеснителна и все по-голям голям и обсъждан проблем. Еколози се опасяват, че лятото може да бъде сезон на суша, заради климатичната криза. Водните ресурси в Европа стават все по-оскъдни, заради екстремните климатични промени с рекордни температури през пролетта и невиждана досега топла зима.

Водните резервоари в средиземноморски страни като Италия паднаха до нива, които се наблюдават през сезона на летните горещи вълни през последните седмици. Това заплашва селскостопанското производство. Междувременно във Франция и Испания избухнаха протести именно заради недостига на вода. пише CNBC.

Това се случва точно на прага на покачващите се летни температури и мнозина се опасяват, че и без това проблемът с водата в Европа може да стане още по-лош. Според анализирани от австрийския университет Karl-Franzens-Universität Graz сателитни данни, сушата засяга Европа в много по-голям мащаб, отколкото се очакваше преди.

Проучването идва на фона на изминалото лято, което се счита за най-горещото в Европа според изследователи от Европейския съюз, като интензивната суша се смята за най-сериозната в региона от поне 500 години. Миналата година намаляващите водни ресурси причиниха хаос в производството на храна и енергия, а многобройни водни видове загубиха местообитанията си.

Най-тежката суша в Европа застрашава доставките на зехтин в света

Най-тежката суша в Европа застрашава доставките на зехтин в света

Жегата и липсата на валежи това лято са довели почти две трети от плодородната земя в ЕС до условия на суша

В една от тежко засегната страни, в която температурите се повишиха до 40 градуса по Целзий Испания, министър-председателят Педро Санчес предупреди още през април, че сушата в южноевропейската страна се е превърнала в един от водещите дългосрочни проблеми. Миналия месец правителството на Испания одобри пакет от 2,2 милиарда евро, за да облекчи негативните последици от сушата, която засегна сериозно селскостопанския сектор.

Междувременно Европейската обсерватория за сушите предупреди, че се наблюдават условия за суши за повече от една четвърт от 27-те държави на ЕС, докато 8% от региона е изложен на опасност от суша.

Невиждана от 70 години суша удари Италия

Невиждана от 70 години суша удари Италия

Нивата на река По вече са най-ниското си ниво от век насам

На фона на много променлива пролет с рекордни априлски температури в Испания и Португалия и внезапни наводнения в Италия, проливните дъждове в Южна Европа през последните седмици допринесоха за запълването на резервоарите и подобряването на влажността на почвата.

Според еколози обаче големи части от Северна Европа и страни като Испания, Франция и Португалия, все още изглежда са подложени на "опасност" във време, когато някои изследователи се опасяват, че Европа може да е на път за още едно горещо лято.