Булевард "Витоша" отчете най-високото ниво на свободни площи през 2020 година. Въпреки това на търговската улица са открити много нови магазини и кафенета. Наемите за магазин от 100 кв. м на търговската улица не са се променили от първото полугодие - 50 евро на кв. м. на месец. Това сочи доклад на консултантската компания Colliers International, в който се разглеждат основните централни улици в София.

Над 50% от новите обекти на столичния булевард, открити през първото полугодие на 2021 г. са кафенета и ресторанти. 16% от новооткритите обекти представляват хранителни магазини; 13% - магазини за аксесоари и бижута. Сред новите обекти има и магазини за дрехи и различни услуги. 60% от всички магазини имат брутна отдаваема площ под 50 кв. м.

Въпреки че делът на отворените заведения е по-голям, секторът на модата, която продължава да е доминиращата категория на база наети площи.

"Пандемията е възродила силния интерес към пазаруването на търговски улици. Големите търговски улици в столицата доказват своята устойчивост през последните години и се очаква тази тенденция да продължи", пише в анализа.

Блокирането доведе до увеличаване на консумацията на храна вкъщи.

"Това осигури уникална възможност за малки, независими търговци на дребно като месари, пекари и собственици на бакалии, да се състезават за клиенти с по-големите хранителни вериги. Редица малки специализирани магазини за храни по търговските улици в София увеличават разнообразието", казват от Colliers.

Делът на магазините в сектора на хранителните стоки нарасна от 3% през 2016 г. до цели 7% през първото полугодие 2021 г.

Новият масов стил на работа - "хоум офис" доведе и до друго явление-възраждането на интернет кафенета, подходящи за хората, които не ходят да работят в офис, но и не искат или нямат нужната среда да работят от вкъщи.

Друга интересна тенденция е въвеждането на физически пробни в пунктове за получаване на поръчани дрехи онлайн. Така клиентите връщат незабавно стоките, които не искат. Това е предимство за търговците, като стоките им се връщат бързо и в добро състояние.