Китайската икономика ще отчете малко по-бърз растеж през тази година заради устойчивост в потреблението, но темпът ще се забави сериозно през 2018 година. Това прогнозират експертите от Asian Development Bank (ABD), цитирани от CNBC.

Според очакванията растежът за последните 12 месеца ще бъде в рамките на 6,8%. Перспективите за нарастването на БВП бяха ревизирани на няколко пъти през годината след доброто представяне на вътрешното потребление.

Също така анализаторите смятат, че износът ще се представи по-добре от очакваното.

През 2018-а година обаче експертите прогнозират, че растежът ще се забави до 6,4 на сто заради "контролирано забавяне на икономиката", смята Йозеф Цвиглих, който е макроикономически анализатор в ADB.

На база на данните на Световната банка това означава, че растежът на Китай ще падне до най-ниското си ниво от 1990 година насам или иначе казано ще е най-слабият за последните почти три десетилетия.

Като цяло от банката очакват развиващите се страни в Азия да се изкачат слабо нагоре с ръст от 0,1% на БВП до 6% за 2017 година. Прогнозите за следващата година са, че растежът ще се забави до 5,8 на сто през следващите 12 месеца.