Индийската икономика се свива през периода юли-септември за второ поредно тримесечие. Това пише в ноемврийския брой на месечния бюлетин, публикуван от Резервната банка на Индия (RBI).

Така през първата половина на финансовата 2020-2021 година за първи път в историята си Индия се озова в техническа рецесия.

Индия разочарова с близо 24% спад на икономиката

Индия разочарова с близо 24% спад на икономиката

Опасенията от навлизане в рецесия се увеличават

Пандемията от COVID-19, както и въведените карантинни мерки за ограничаване на разпространението й, нанесоха тежък удар на икономиката на огромната азиатска държава. БВП на страната през първото финансово тримесечие (април-юни) е спаднал с рекордните 23,9%, отбелязват анализаторите.

Постепенното премахване на ограничителните мерки доведе до увеличаване на търсенето в страната. "Икономическият спад отслабва поради постепенното нормализиране на бизнес дейността и вероятно ще бъде краткосрочен", казват експертите на RBI.

"Докато световната икономика е принудена да устои на втората вълна на коронавирус, данните за Индия през октомври показват подобрение в перспективите за икономиката на страната и увеличаване на потребителския и бизнес оптимизъм", казват експерти.

Индия се готви за най-тежката рецесия от десетилетия и този индикатор го доказва

Индия се готви за най-тежката рецесия от десетилетия и този индикатор го доказва

Потреблението се срина с над 14% през май, което дори е подобрение на фона на април

В бюлетина се отбелязва, че изразените в него мнения може да не са същите като тези на Управителния съвет на RBI.

Официалните данни за динамиката на брутния вътрешен продукт на Индия през второто фискално тримесечие ще бъдат публикувани на 27 ноември.