Европейците рязко намалиха разходите си за стоки от крайна необходимост през октомври и това е знак, че високите цени в началото на период на нарастващо потребление на енергия тласкат икономиките в Европа към рецесия, показват данните на "Евростат".

Потребителските цени на Стария континент скочиха след началото на войната на Русия в Украйна и решението на Кремъл да въоръжи огромните запаси от енергия в страната, за да подкопае европейската подкрепа за Киев.

Този октомври разходите за отопление в Европа са значително по-високи, като цените на енергията за домакинствата се повишиха с 41,5% спрямо година по-рано, въпреки усилията на правителствaта потребителите да бъдат предпазени.

В отговор домакинствата намалиха разходите си за други стоки, като "Евростат" регистрира спад от 1,8% в продажбите на дребно от септември, най-големият спад от юли 2021 година.

Бундесбанк: Германската икономика ще навлезе в рецесия през зимата

Бундесбанк: Германската икономика ще навлезе в рецесия през зимата

Инфлацията в страната продължава да расте

За разлика от това, продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 1,3% през октомври, тъй като купувачите са харчели повече за дискреционни артикули като автомобили, мебели и ресторантски ястия. Цените на енергията за дома в САЩ бяха със 17,6% по-високи от година по-рано през октомври, по-малко от половината от мащаба на увеличението в Европа.

Миналата седмица Hennes & Mauritz AB стана първият голям европейски търговец на дребно, който обяви намаляване на заплатите в отговор на високата инфлация и отслабването на търсенето, заявявайки, че ще съкрати около 1500 работни места от глобалната си работна сила.

Спадът в разходите на домакинствата за стоки и услуги е знак, че икономиката на еврозоната вероятно вече се свива. Миналия месец Европейската комисия прогнозира, че икономиката ще се свие през това тримесечие и през първите три месеца на следващата година, като по този начин отговаря на широко използваното определение за рецесия.

Илон Мъск прогнозира докога ще продължи глобалната рецесия

Илон Мъск прогнозира докога ще продължи глобалната рецесия

По традиция, прогнозата беше написана в Twitter