Министерството на икономическото развитие и търговията понижи прогнозата за ръста на Брутния вътрешен продукт на Руската федерация за 2021 г. до 2,9% от 3,3%. Промяната е на фона на постигнатите по-добрите резултати през 2020 г., каза представител на министерството пред журналисти, позовавайки се на основните параметри на актуализираната средносрочна прогноза за социално-икономическото развитие на страната.

В края на 2020 г. спадът в БВП на Русия е бил 3,1%, което се оказа по-малко от очакванията на властите. През септември Министерството на икономическото развитие прогнозира спад от 3,9% в руската икономика през миналата година.

Трите икономически империи и мястото на Русия в света

Трите икономически империи и мястото на Русия в света

Как ще се развият най-силните икономически зони в - европейската, американската и китайската

"В случая трябва да се гледа не само 2021 г., но и общо периода 2020-2021 г., защото част от отскока се премести през 2020 г. Прогнозата за БВП за 2021 г. е коригирана на 2,9%, предишната цифра е била 3,3%, отчитайки включително и по-плавен изход от сделката на ОПЕК + ", каза източникът, цитиран от 1prime.ru.

Световната банка прогнозира икономически ръст в Русия

Световната банка прогнозира икономически ръст в Русия

Възстановяването на руската икономика ще бъде по-сериозно през 2022 г.

Той отбеляза, че основният принос за растежа на БВП през 2021 г. ще има възстановяването на потреблението и инвестициите в дълготрайни активи.През 2022 г. ръстът на БВП на Русия сега се прогнозира на 3,2% вместо очакваните преди това 3,4%. Прогнозата за 2023 г. се запазва - увеличение от 3%.

Русия строи най-голямото пристанище в света, променя глобалната логистика

Русия строи най-голямото пристанище в света, променя глобалната логистика

Порт Уст-Луга може стане и най-изгоден за стоките от Азия до европейските страни

Прогнозата на икономическото министерство за растеж на БВП в Руската федерация през 2022 г. предполага излизане от сделката на ОПЕК + за ограничаване на петролния добив в съответствие с обявения график. Актуализираните споразумения за ОПЕК + стартираха през май 2020 г. В зависимост от пазарната ситуация алиансът коригира производствените ограничения като част от сделката.

Както по-късно каза източник, запознат със ситуацията, вицепремиерът и началник на кабинета на правителството Дмитрий Григоренко възложи на съответните федерални и регионални власти да използват сценарийните условия за прогнозиране на социално-икономическото развитие в предстоящия бюджетен процес за 2022 година.