Тютюнопроизводителите ще трябва да потърсят алтернативен поминък, тъй като ЕС ще спре плащанията през 2021 г. Това може да е животновъдство, пчели или билки.
Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че за последните 24 г. исканията на тютюнопроизводителите - гаранции за цени и за изкупуване, не са се променили.

"Извинявам се, трудът на тези хора е тежък, но в Северозападна България положението не е по-цветущо, също нямат поминък, но те не получават субсидии за отглеждане на домати, чушки и т.н. Аз като председател се опитах да не бъда много краен, но не съм много щастлив от факта, че тютюнопроизводителите у нас получават 120 млн., а БАН - 85 млн.", коментира Румен Христов.

Той заяви още, че на този етап от тютюнопроизводството няма да бъдат прехвърлени средства за други отрасли. По думите на председателя на земеделската комисия в НС, това, което държавата отпуска като помощ за земеделието, ще бъде насочено приоритетно към зеленчукопроизводители, полско оранжерийно производство, картофопроизводители, животновъдство и овощарство, за да може да се стимулират тези подотрасли.

Средства ще се пренасочат и от зърнопроизводителите, които са се отказали доброволно от тези пари.

В средата на декември тютюнопроизводители от Гоцеделчевско отново излязоха на протести срещу ниските изкупни цени. В хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн на площада. Фермерите искат да бъдат предприети спешни мерки като конкретен график за изкупуването и гарантирани цени.
Изкупните цени са между 3.80 и 5.30 лв. за килограм, а при цена под 6 лв. производителят е на загуба, коментираха протестиращи.