Откриха нефт в Черно море. С добрата новина вицепремиерът Томислав Дончев стартира заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

В бликналото черно злато на находището "Хан Аспарух" той видя добър знак. Новината го сварила почти секунди преди началото на тристранния съвет.

Нефтът е открит от френската компания "Тотал" в Черно море край бреговете на България. Новината е публикувана и на сайта на компанията, цитиран от offshoreenergytoday.

В доклада си за третото тримесечие, "Тотал" съобщава, че е направила откритието в Черно море през този период, като това променя играта оттук нататък.

Бордът на директорите на "Тотал" се е събрал вчера на заседание, за да разгледа резултатите от тримесечието. В документите, приети от борда се посочва лаконично: "Откритие на нефт в Черно море (България) отваря нова игра".

Проучвателните сондажи в блок "Хан Аспарух" са направени от построения през 2013 г. сондажен кораб Noble Globetrotter II. Сондажният кораб се насочил към България в края на април тази година и започнал сондажите през май.

Първият проучвателен сондаж в Черно море, наречен "Полшков-1", се намира на около 128 километра от бреговете на България. Кампанията за проучването му е продължила четири месеца.

Френската компания и българските власти подписаха договора за проучването на "Хан Аспарух" през август 2012 г. Блокът е с размери 14 220 кв. км и се намира на 80 километра от брега в Черно море, на дълбочина между 100 и 2000 метра. Ангажиментът е да се извършват два проучвателни сондажа.

"Тотал" държи 40 % от общия дял, а партньорите й - австрийското ОМВ и испанската "Репсол" - по 30 %.