Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, Белгия.
"Пастърма говежда" има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като храна с традиционно специфичен характер, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма". Поради това защитата ще обхваща само наименованието "Пастърма говежда" в неговата цялост.
Понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.
Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта, се посочва в съобщението на Министерството на земеделието, храните и горите.