Въпреки че китайският фондов пазар отчете небивал интерес през последните седмици, най-горещите акции в Азиатско-тихоокеанския регион са на една австралийска компания, която си е поставила за цел да промени навиците на потребителите що се отнася до разплащанията им.

Книжата на компанията Afterpay са поскъпнали със 709% от срива на 23 март насам. Така те са най-добре представящите се от всички 1574 участника в основния индекс MSCI Asia Pacific, показват данни на Bloomberg.

Ръстът в онлайн търговията, стимулиращата политика на правителствата и нарастващото значение на електронните разплащания са сред факторите, довели до по-голям интерес към компанията, която разширява бизнеса си в САЩ, Великобритания и Канада.

В резултат на това пазарната капитализация на Afterpay вече надвишава 20 милиарда австралийски долара или 14,3 милиарда щатски долара. Значителният ръст в пазарната оценка идва, след като фирмата отчете двоен ръст на транзакциите си и планове за партньорство с гиганти, като Apple и Google Pay.

От Goldman Sachs прогнозират, че подемът на компанията и конкретно възходящото ѝ представяне на фондовия пазар ще продължат в резултат от съвместната ѝ работа с технологичните лидери на американския пазар.