България може да направи първата крачка към присъединяването си към Еврозоната още през следващата година. Това смята главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина", коментира тя в ефира на bTV.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо и очакват, че то ще бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото годато и да е в неговата история - 64% от европейците казват: "Еврото е добре за нас". Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна", допълва тя.

По нейните думи след пристъпването към чакалнята обикновено преминават три години преди реалното присъединяване към валутния съюз. Според Георгиева този период е подходящ за вземането на решения, които да направят икономиката по-стабилна.

Според оценката на шефа на Световната банка бюджетът на страната е "много стабилен". Тя допълва, че дефицитът е под контрол години наред, а инвестициите в дългосрочни проекти предстои да се увеличат.

"Ние българите можем да влезем в Еврозоната - с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика", посочва Кристалина Георгиева.

"Българие се развива много добре. Да си припомним, че през 1990 година ставахме в 4 часа сутринта, за да се редим на опашки за мляко - това вече го няма. Тогава доходът на българина беше 1400 долара, сега е близо 8000 долара. Разбира се, имаме още много работа за вършене, но трябва да се гордеем с това, което сме постигнали", завършва тя.