Биткойн достигна исторически връх в ранните часове на понеделник българско време. Най-популярната криптовалута се търгуваше за кратко за 68 802,50 долара, като по този начин подобри рекорда, поставен на 10 ноември 2021 г. - $68 789, съобщават световните агенции.

След краха на дигиталните активи през 2022 г., от есента на миналата година Биткойн отново е в настъпление. По данни на CoinMarketCap, в рамките на 12 месеца говорим за 200-процентов скок.

Стойността на Биткойн мина 100 000 лева

Стойността на Биткойн мина 100 000 лева

Само в рамките на тази година е поскъпнал с над 20%

Сегашното му рали се подхранва в голяма степен от решението на американските регулатори от януари да разрешат борсово търгувани фондове, които проследяват курса на криптовалутата. Така традиционни инвеститори могат да получат експозиция към крипто без да навлизат в нова и непозната за тях екосистема.

Само в рамките на месец, тези ETF-и са привлекли 4,2 млрд. долара, посочва Bloomberg.

Допълнителен фактор е наближаващият "халвинг" - намаляване наполовина на новите биткойни, които влизат в "обращение". Традиционно след прилагането на този вграден в механиката на криптовалутата механизъм следва скок на цената. Вече смело се говори, че тя може да достигне 100 000 долара.

Още през миналата седмица курсът на Биткойн спрямо българския лев постигна рекорд.