В хода на валутната търговия в четвъртък сутринта курсът на щатския долар спрямо британската лира и еврото се понижава, но слабо укрепвайки по отношение на японската йена.

Към 10:25 часа българско време двойката евро/долар се търгува с 0,11% по скъпо - на ниво $ 1,1609, спрямо $1,1594 за едно евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута по отношение на японската възлиза на 113,43 йени за един долар срещу 113,25 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта се разменя срещу щатския долар с 0,21% по-изгодно, при курс $1,36 97 за един паунд.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), както и по-широкият индекс на долара WSJ, днес се колебаят между растеж и спад.

Търговците оценяват публикуваните вчера данни за инфлацията в САЩ, които пораждат опасения, че ценовият натиск в САЩ може да продължи по-дълго от очакваното.

Потребителските цени в страната през септември се повишиха с 5,4% в сравнение със същия месец на миналата година. Така инфлацията се ускори в сравнение с 5,3% месец по-рано и е най-високата за последните13 години. Анализаторите очакваха тя да се задържи на нивото от 5,3%през август, пише Trading Economics.

Междувременно протоколът от септемврийската среща на Федералната резервна система, публикуван в сряда, показа, че лидерите на Централната банка на САЩ са готови да започнат да прекратяват програмата за количествено облекчаване (QE) през следващите месеци и да я завършат до средата на 2022 година.

"Пазарът вижда почти 90 процента шанс за повишаване на лихвените проценти на Фед до края на 2022 г.", каза анализаторът от Cambridge Global Payments Карл Шамот.

Докато много централни банки остават уверени, че инфлацията ще се облекчи, след като проблемите във веригата на доставки бъдат решени, пазарите все повече поставят под въпрос това, каза експертът, цитиран от Dow Jones.

Друг показател за инфлацията в САЩ - динамиката на цените на производител - ще бъде публикуван по-късно в четвъртък. Експертите очакват средно цените на производителите (PPI) да се повишат с 0,6% през септември спрямо предходния месец, след като през август са се повишили с 0,7%. Очаква се ръстът на цените на годишна база да се ускори до 8,7% от 8,3%, отбелязва Trading Economics.