В началото на валутната търговия в понеделник американският долар се засилва спрямо еврото и се обезценява по отношение на британската лира и йената.

Фокусът на пазара тази седмица е заседанието на Европейската централна банка, което ще се проведе в четвъртък. Търговци и инвеститори не очакват регулаторът да предприеме каквито и да било действия, но ще чакат сигнали относно бъдещо нормализиране на монетарната политика.

"ЕЦБ вероятно ще запази непроменени както ключовите лихвени проценти, така и обема на покупките на активи", каза TD Securities в своя обзор.

Експертите от Goldman Sachs повишиха тримесечния си целеви опказател цел за двойката евро - долар до $1,25 за евро от 1,21 долара за евро, отбелязвайки по-специално очакваното подобрение на ситуацията в еврозоната.

"Пазарните прогнози за европейската икономика ще се подобрят през следващите няколко месеца, благодарение на по-бързите ваксинации срещу COVID-19 и по-ниските хоспитализации", се казва в анализа на Goldman Sachs. В същото време стабилността на американските лихвени проценти, въпреки ускоряващия се икономически растеж и инфлацията, може да означава, че към момента пазарът вече е напълно включил очакванията на търговците по отношение на перспективите за повишаване на лихвения процент от страна на Фед. "

Доходността от 10-годишните американски съкровищни бонове в понеделник е 1,565%, в сравнение с 1,584% в петък. Лихвените проценти спаднаха миналата седмица на фона на опасенията от забавяне на ваксинацията в световен мащаб, след като се появи информация, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва да се спре употребата на коронавирусната ваксина на Johnson & Johnson поради случаи на тромбоза.

Общата валута в понеделник сутринта спада спрямо американската с 0,09% - до $1,1972 за евро в сравнение с 1,1983 долара в края на предишната сесия.

Курсът на долара спрямо йената се понижава с 0,23%, до 108,55 йени срещу 108,80 йени за долар в петък, а на еврото с 0,32%, до 129,94 йени срещу 130,36 йени за евро в петък.

Британската лира стерлинг се повиши с 0,10% спрямо долара до $1,3846 за паунд, в сравнение с 1,3832 долара за паунд в края на предишната търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,04% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ Dollar загуби 0,03%.