Британският паунд се запътва към най-високото си ниво спрямо еврото от 2016 г. насам — загърбвайки политическата турбуленция на Острова в очакване на затягането на паричната политика от страна на Банката на Англия, пише Bloomberg.

В сряда валутата поскъпна с още 0,2 процента до 83,14 пенса за евро, най-високото ниво от февруари 2020 г. Ралито е факт въпреки спекулациите, че торите ще действат в посока отстраняване на премиера Борис Джонсън. Следващият голям тест за валутата ще е 83 пенса — ниво, под което е падала само за кратко от референдума за Brexit през 2016 г. и което стратезите на Societe Generale виждат като "линия в пясъка".

Снимка 560682

Макар паундът често да отразява политическите скандали и случващото се около Brexit и преговорите, скорошното рали на валутата се дължи изцяло на очакваното повишение на лихвите на Острова, с което централната банка ще опита да се справи с растящата инфлация.

Пазарите вече очакват 0,5 процента повишение на лихвата през следващия месец и общо 100 базисни пункта ръст през 2022 г.

В сряда гуверньорът Андрю Бейли сигнализира, че инфлацията във Великобритания може да се повиши и още. Политическото напрежение покрай Украйна може да доведе до дълъг период на високи цени на природния газ, каза Бейли пред депутати — часове след като статистиката показа повишение на потребителските цени от 5,4 процента, най-високото ниво от 1992 г.

Той призна още, че натискът от страна на работещите за по-високи заплати създава риск Великобритания да попадне в ситуация, в която цените и заплатите растат едни след други.

Най-високата от 30 години насам инфлация във Великобритания "заличи" увеличението на заплатите

Най-високата от 30 години насам инфлация във Великобритания "заличи" увеличението на заплатите

Разходите за живот в страната не спират да растат