Средният французин трябва да работи по 210 дни или иначе казано от 1 януари до 29 юли, за да плати всичките си данъци за годината и да започне да работи не за правителството, а за себе си. Разбира се, този период е символичен, а въпросната дата се възприема като Ден на свободата от данъци (Tax Freedom Day).

Оказва се, че именно френските граждани работят най-много време в годината, за да "напълнят" държавната хазна. Това показва изследване на брюкселския институт Institut Economique Molinairi, цитиран в публикация на Световния икономически форум.

В него се изчислява данъчната тежест за европейските граждани от различните държави членки на база на средните заплати в Европейския съюз (ЕС).

Снимка 312422

Източник: World Economic Forum

Резултатите сочат, че служителите в още 6 страни се трудят повече от половин година, за да изплащат задълженията си по налозите. Иначе казано те работят над 182 дни в годината за държавата.

Сред първите три по този показател освен Франция са Белгия и Австрия. Интересното е, че и съседна Гърция също влиза в тази категория.

В други три страни гражданите изработват нужните на хазната пари за повече от 170 дни. 

А колко дни трябва да работят българите?

През 2017 година българите работиха за хазната до 16 май или общо 136 дни. Изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ) показват, че хората у нас ще "правят" по 262 милиона лева на ден за данъци и такси.

Преди година Денят на свободата от данъци дойде с 10 дни по-рано. Четири години назад пък българите се трудеха за държавата до третата седмица на април.