Все още има много големи и известни компании, които плащат дивиденти от 5% или повече. Те включват Exxon Mobil (тикер: XOM), AT&T (T), Altria Group (MO), Chevron (CVX), Philip Morris International (PM) и IBM (IBM).

Финансовото издание Barron's провери индекса S&P 500 за високодоходни акции и излезе с 10 компании с доходност между 5% и 9% въз основа на данни от индексите S&P Dow Jones. Изключени са инвестиционните тръстове за недвижими имоти и тръбопроводните компании, които наблягат на нестандартното счетоводство.

Много от тях остават в немилост дори на фона на рекордно ниските лихви и ръстът на щатските индекси през последната година. Хубавото на десетте компании, попадащи в списъка е, че инвеститорите ще получат скорошна възвръщаемост (под формата на дивидент), дори ако акциите не поскъпнат особено много тази година.

Дивидентите като цяло изглеждат доста сигурни. Средната им дивидентна доходност от над 6% изглежда много добре спрямо средната доходност от 1.5% за всички компоненти на широкия индекс S&P 500.

Снимка 515846

Източници: S&P индекси Dow Jones; Bloomberg

Групата включва не особено любими сектори на фондовия пазар като енергия, тютюневи компании и телекомуникации. Всеки от 10-те компонента на таблицата е на червено въз основа на 12-месечната им обща възвръщаемост.

Exxon Mobil, чиито акции търгуват за около 48 долара и доходност от 7%, печели инвеститорите напоследък, тъй като цените на петрола се повишават. Щатският суров петрол се повиши до нива от над 52 долара за барел, от около 40 през лятото - и това кара анализаторите да се чувстват комфортно, че енергийният гигант може да покрие своя висок дивидент.

Анализаторът на Morgan Stanley Девин Макдермот наскоро повиши Exxon до Overweight от Equal Weight и определи ценова цел от 57 долара за акциите на компанията, визирайки "подобряване на перспективите" за свободния паричен поток и устойчивост на дивидентите.

Конкурентът Chevron е в по-силна финансова форма и акциите на компанията изпреварват Exxon по представяне през последните месеци. При цена от около 92 долара, те носят 5.4%, а дивидентът изглежда солиден. Компанията е по-изложена на по-високите цени на петрола, отколкото конкурентите си, като се има предвид производствения си микс.

Valero Energy (VLO) се възползва заедно с други рафинерии в САЩ от подобрението на маржовете. Компанията, една от най-големите независими рафинерии в страната, се очаква да покрие дивидента си от печалбите до 2022 г. Valero изрази увереност в поддържането на 6.5% дивидент.

Анализаторът на JP Morgan Фил Греш нарича Valero една от най-добре позиционираните рафинерии в САЩ със силно присъствие на крайбрежието на Персийския залив. Той има положителен рейтинг Overweight и ценова цел от 66 долара, срещу скорошна цена от около 59 долара за акция.

IBM се доказа класически "капан за стойност" и изостана в сектора на горещите технологии. Акциите паднаха с около 10% наскоро след разочароващ отчет за приходите от четвъртото тримесечие, който включваше спад от 10% в приходите. Акциите може да са достигнали дъно при скорошните 119 долара и сега дават 5.5% дивидентна доходност. Пазарната стойност на компанията е малко над 100 милиарда долара, а прогнозираната доходност на свободния паричен поток за 2021 г. е над 10%.

Philip Morris International e голямата международна тютюнева компания, която се опитва да превключи пушачите към нагреваем тютюнов продукт, наречен IQOS, смятан за по-малко вреден от традиционните цигарите. И макар традиционните цигари да представляват около 90% от продажбите на компанията, бъдещето изглежда добро. Акциите, при ниво от около 81 долара, дават почти 6% дивидентна доходност и се търгуват за разумните 14 пъти печалбата за 2021 година. Компанията си поставя за цел едноцифрен годишен ръст на печалбата на акция.

Altria Group, производителят на цигари Marlboro, оперира в САЩ. Акциите, които сега са около 42 долара, дават доходност от цели 8.2%. Компанията има за цел 80% коефициент на изплащане на печалбата и вдигна дивидента с 2% в средата на 2020 г.

Анализаторът на Morgan Stanley Памела Кауфман харесва акциите, аргументирайки се в края на 2020 г., че компанията предлага излагане към "изключително печеливша и относително устойчива категория" със силен баланс и сигурен дивидент. Тя също така има значителен дял в Anheuser-Busch InBev (BUD).

AT&T, чиито акции се търгуват за около 29 долара, изостава от конкурента си Verizon Communications през 2020 г. на фондовия пазар, на фона на притесненията относно голямото натоварване на дълга и слабостта в някои от медийния му бизнес. Това породи опасения относно сигурността на високия дивидент, но компанията го подкрепи. Акциите се продават при ниски нива за около девет пъти прогнозираната печалба за 2021 г. и дават 7.2% дивидентна доходност.

Lumen Technologies (LUMN), по-рано CenturyLink, се търгува при около 11 долара и дава 9% дивидентна доходност - най-високата в S&P 500. Компанията изрази увереност при текущия 1 долар годишен дивидент на акция след намаляване на дивидента с 50% през 2019-та година и печалба от 1.4 долара на акция, които го покриват. Lumen има значителен дълг, който цели да намали.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари.