Акциите, изплащащи дивиденти, имат смисъл за пенсионираните, които са изправени пред "трудни инвестиционни решения", казва Дейвид Кац, главен инвестиционен директор в Matrix Asset Advisors, посочвайки ниските доходности на облигациите и богатите оценки на фондовите пазари, като предизвикателства в момента.

Някои акции на дивидентни компании, казва той, "трябва да позволят здравословен и нарастващ поток от доходи и разумен ръст на портфейла с течение на времето", като същевременно осигуряват известна защита, когато е необходимо.Въз основа на приноса на Кац и други финансови професионалисти, както и на изследванията на изданието Barron"s, ето няколко акции изплащащи дивиденти, които пенсионерите могат да имат предвид, когато съставят своя дивидентен портфейл.

AT&T

AT&T (T) е един от най-обсъжданите имена сред дивидентните инвеститори, тъй като доходността му от около 7% е много по-висока от повечето американски компании. Загрижеността, която много инвеститори имат, е огромното натоварване на дълга на компанията.Такъв висок доход може да е причина за излизане на инвеститорите, но конгломератът за развлечения, технологии и телекомуникации има дълга история на изплащане на дивидент - той е член на S&P 500 Dividend Aristocrats - и някои анализатори харесват неговата библиотека със съдържание и набези в стрийминга.Ръководителите на компании показват подкрепата си за дивидента. В съобщение от 12 март, очертаващо стратегията и финансовите перспективи на компанията, главният изпълнителен директор Джон Станки отчасти заяви, че AT&T е "ангажирана да поддържа дивидента на текущите нива и да използва пари след дивиденти за намаляване на дълга". Главният финансов директор Джон Стивънс изрази подобен ангажимент за дивидента на конференция на 8 март. "С 26 милиарда долара свободен паричен поток след [капиталови разходи] има много пари за изплащане на дивидента", каза той.

Последният път, когато компанията декларира тримесечно увеличение на дивидентите, се случи през декември 2019 г., преди повече от година, когато го увеличи с един цент, до 52 цента на акция. Но AT&T изглежда е на път да поддържа поне дивидента.

Coca-Cola

През 70-те години Coca-Cola (KO) пусна поредица телевизионни реклами, създадени около мантрата "Coca-Cola добавя живот". Напитката бехемот също е добавила много дивиденти през годините и продължава да го прави - като наскоро акциите му се радват на 3.3% доходност от дивидент.

Coke успя да задържи тримесечния си дивидент на 41 цента на акция през миналата година, въпреки че пандемията се отрази значително на ресторантите, един от ключовите канали за продажби на компанията.Coca-Cola спечели коригирана 1.95 долара печалба на акция през 2020 г., в сравнение с 2.11 долара през предходната година, тъй като продажбите паднаха с 11%, до 33 млрд. долара. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакват продажбите да се възстановят тази година до 36.7 милиарда долара, все още под нивата от 2019 г., и компанията да спечели 2.14 долара на акция.

Coca-Cola запази дивидента си по време на пандемията, свидетелство за неговата трайност дори в тежки времена.Въпреки попътен вятър, бордът на Coke през февруари обяви тримесечен дивидент от 42 цента на акция, което е увеличение с един цент или 2.4%. Миналата година компанията изплати дивиденти на акционери в размер на 7 милиарда долара - включително Уорън Бъфет от BerkshIre Hathaway, който от години се радва на продуктите и дивидентите на компанията.

В презентация за инвеститори миналия месец Coke изброи продължаването на увеличаването на дивидента си като втория си най-голям приоритет за разпределение на капитала след реинвестиране в бизнеса си.Акциите са намалели с около 5% тази година, включително дивидентите. И все пак, компанията трябва да бъде голям бенефициент от възобновяването на икономиката и нейната история на изплащания е добра идея в дългосрочен план.

Consolidated Edison

Инженерите често се хвалят на инвеститорите за тяхната издръжливост, устойчивост и големи добиви. Пандемията представлява голямо изпитание за сектора, но Consolidated Edison (ED), чийто регулиран отпечатък включва Ню Йорк, както и близките окръзи Уестчестър и Рокланд, не е изключение.

Компанията е спечелила коригирани 4.18 долара на акция през миналата година, което е с 5% по-малко от 4.38 през 2019 г. при спад на оперативните приходи с около 3% до малко повече от 12.2 млрд. долара.

И все пак, "регулираният бизнес за дистрибуция на комунални услуги на ConEd ще продължи да допринася с над 90% от коригираните печалби през следващите пет години", пише наскоро анализаторът на Morningstar Чарлз Фишман.Регулираните предприятия за комунални услуги обикновено се считат за трайни и устойчиви, което спомага за увеличаване на печалбите и дивидентите.

ConEd увеличи дивидента си през последните 47 поредни години, за последно през януари до 3.10 долара на акция годишно, с четири цента, или с 1.3%. Това е под 3.5% увеличение на дивидента, което компанията е осреднила през последните години, отбелязва Фишман, "и ние очакваме това ниво на увеличение през следващите няколко години поради икономическото въздействие на Covid-19".

Но той нарича дивидента сигурен, "като се има предвид консервативната стратегия на предприятията за нестабилност на компанията и благоприятната регулаторна рамка за нейните комунални услуги в Ню Йорк".

Кац вярва, че "акциите вероятно ще получат помощ от възобновяване на играта и възстановяване в Ню Йорк".

IBM

Акциите на IBM са поскъпнали с около 5% тази година, малко над S&P 500, но през по-дълги периоди са изоставали поради разочароващи финансови резултати, включително слаб ръст на приходите.Но компанията се опитва да промени това. През 2019 г. например IBM придоби Red Hat, която предлага на клиентите хибридна облачна платформа, за около 33 милиарда долара, използвайки комбинация от дълг и пари в брой. Продажбите на Red Hat са нараснали с 18% на нормализирана основа през 2020 г., заяви изпълнителният директор Арвинд Кришна пред анализатори през януари. Това би трябвало да помогне за заздравяване на дивидента и за скромното му нарастване.

Харингтън от Gilman Hill вижда, че "хибридните облачни ИТ стратегии" на Red Hat се превръщат във "все по-значим двигател на общия ръст на приходите" за компанията. Това е "акция, която всеки обича да мрази", казва тя, "и в резултат на това тя е отписана."Положителната страна е, че акциите носят 5% дивидентна доходност и компанията заяви, че се ангажира с дивидента. По-рано тази година IBM бе допуснат до дивидентните аристократи S&P 500 - демонстрирайки последователността на растежа на дивидентите, от който спестителите и пенсионерите се нуждаят за дълги разстояния.

Johnson & Johnson

Със своята диверсифицирана комбинация от бизнеси, Johnson & Johnson хвърля много свободен паричен поток, като му дава възможност да запази дивидента си и да го засили през трудни периоди.

Пример: Миналият април, когато пандемията принуждаваше много компании да намалят или премахнат дивидентите си, J&J обяви тримесечно изплащане от 1.01 долара на акция, което е с 6% повече от 95 цента. Това се случи дори когато едно от ключовите бизнес звена, медицинските изделия, беше подложено на натиск, тъй като клиентите отлагаха селективни операции поради пандемията.Миналата година компанията, чийто бизнес включва също потребителски продукти и лекарства с рецепта, изплати около 10.5 милиарда долара дивиденти, или приблизително половината от своя свободен паричен поток.

Анализаторът на Morningstar Деймиън Коновър харесва "разнообразната база от приходи, развиващ се изследователски тръбопровод и изключителното генериране на парични потоци" на J&J - три атрибута, които трябва да подкрепят дивидента и да го поддържат да расте.

Kellogg

Kellogg (K), чиито марки са Special K, Rice Krispies и Pringles, изостава от пазара тази година с плоска възвръщаемост. Но фундамента на компанията изглежда здрава, подпомогната от нейните растителни протеини под етикета Morningstar Farms Incogmeato и други.Компанията постигна ръст на органичните продажби от 6% през 2020 г., вдигнат от печалбите във всички нейни региони в световен мащаб и четирите си основни категории продукти: закуски, зърнени храни, замразени храни и юфка. Това помогна за компенсиране на попътен вятър, който включваше Covid-19 и продажби.

Нещо повече, Kellogg плаща тримесечен дивидент от 57 цента на акция през годината, предизвикана от пандемията, и планира да го увеличи с цент през второто тримесечие. Акциите наскоро дава 3.7% дивидентна доходност.

"Това означава да върнем повече пари на собствениците на акции и това отразява нашето доверие в бизнеса", заяви финансовият директор Амит Банати пред анализатори по време на призива на компанията за четвъртото тримесечие през февруари.Компанията е спечелила 4.03 долара на акция на коригирана база през миналата година, като се е увеличила частично от 4 долара през 2019 г., а консенсусът на FactSet за тази година е 4.01 долара на акция.

Кац описва Kellogg като "компания от най-висок клас за потребителски продукти, продаваща се на много атрактивна оценка".

P&G

P&G, гигант за потребителски продукти, чиито марки включват хартиени кърпи Bounty и тоалетна хартия Charmin, доказа своята дивидентна политика през 2020 г.

Миналия април тя обяви тримесечно изплащане от 79.07 цента на акция, което е увеличение от 6%. Акцията носи доходност от 2.4%.Оперативният ръководител Джон Молер каза пред анализатори през януари, че компанията е набрала инерция преди пандемията. Това даде увереност на P&G, каза той, "да увеличим дивидента си с най-високата скорост от много години, дори докато се борихме с новите реалности от Covid.

"В крайна сметка компанията се възползва от изключително силните продажби на стоки от първа необходимост. Анализаторите, анкетирани от FactSet, очакват компанията да спечели 5.70 долара на акция през текущата си фискална година, която приключва през юни, спрямо 5.12 долара миналата година - доказателство за стабилността на P&G и здравословното състояние на дивидента.

SL Green Realty

Инвестиционните тръстове за недвижими имоти, от които се изисква да изплащат поне 90% от облагаемия си доход като дивиденти, са популярни сред инвеститорите ориентирани към доходи. Този REIT може да се окаже особено популярен в постпандемичната среда.

SL Green, която притежава много високопоставени офис сгради в Манхатън, поевтинява с 18.5% от миналия януари, преди началото на пандемията. Компанията е засегната, тъй като наемателите се борят със слаби места и много служители продължават да работят от вкъщи в пандемия.

"Хората се тревожеха, че работниците никога няма да се върнат да работят в офиси в Ню Йорк. Мисля, че това е много малко вероятно ", казва Чарлз Либерман от Advisors Capital Management.Той разглежда SL Green като добър начин да се възпроизведе отварянето на икономиката. Акциите на SL Green бяха са на път към възстановяване, като са поскъпнали с 15% от началото на годината и носят дивидентна доходност от 5.2%.

През март, в допълнение към обявяването на месечен дивидент от 30.33 цента на акция, компанията издаде специален дивидент от малко под 1.70 долара на акция за общ дивидент от 2 долара на акция. Специалният дивидент обаче беше изплатено под формата на акции на компанията, въпреки че акционерите можеха да поискат да бъдат изплатени изцяло в брой.

US Bancorp

Кац нарича компанията "суперрегионална банка от първо ниво", която е добре капитализирана със силен кредитен портфейл и добро кредитно качество. "Очакваме те да се възползват напълно от подобряващата се икономика и засилващата се крива на доходност."Банката има няколко сегмента, което придава на нейната комбинация от приходи диверсификация: корпоративно и търговско банкиране; потребителско и бизнес банкиране, управление на богатство и инвестиции; платежни услуги, включително за кредитни и дебитни карти; и хазна и друга подкрепа за компаниите.

Акцията плаща тримесечен дивидент от 42 цента на акция, за доходност около 3%. И това не е всичко. Въпреки че тази година акцията има двуцифрена възвръщаемост, тя не се е представила толкова добре, колкото аналозите като Truist Financial (TFC) и KeyCorp (KEY).

Verizon Communications

Акциите, които дават 4.4% доходност, се търгуват разумно при 11 пъти консенсусната печалба за тази година. "Консенсусът е за нисък едноцифрен ръст на печалбите, но ние смятаме, че това ще се окаже твърде консервативно и не се е приспособило към ръководството за ръст на приходите", казва Харингтън.

Насоките на компанията включват 2% плюс годишно обслужване и ръст на приходите тази година с 3% и повече през 2022 и 2023 година.Verizon "трябва да се възползва от подобряващата се икономика и разпространението на 5G", казва Кац. Той добавя, че "може спокойно да управлява цената на неотдавнашния и много скъп аукцион за спектър" за издадени от правителството лицензи, които позволяват на телекомуникационните фирми да увеличат своите мрежови възможности.

По време на инвеститорския си ден по-рано през март Verizon заяви, че се е ангажирал с дивидента си, който е посочил като втори приоритет за разпределение на капитала след инвестиране в бизнеса си. Последното увеличение на дивидентите на Verizon бе миналия септември, когато достигна 62.75 цента на акция, което е с 2% повече от 61.5 цента преди това.

Ако компанията може да се придържа към ангажимента си, това трябва да поддържа дивидента да се увеличава и да направи акциите такива, на които може да се разчита за доходи при пенсиониране.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари