Властите на Венецуела обмислят възможността за свързване с руската платежна система "Мир" (руският аналог на системата SWIFT за междубанкови разплащания и информация), каза за ТАСС руският посланик в Каракас Сергей Мелик-Багдасаров. Страната е един от най-големите износители на петрол в света. Наскоро САЩ облекчиха санкциите спрямо страната, за да може тя да изнася повече петрол, след като беше наложено от 5 декември ембарго на руския износ.

"Има придвижване по въпроса, разбира се. Профилните структури са в контакт, но сега е рано да говорим за конкретни дати", казва той. По думите на ръководителя на дипломатическата мисия, процесът "изисква анализ и подробно проучване".

За възможността Венецуела да се свърже със системата "Мир", първо съобщи председателят на Централната банка на страната Каликсто Санчес на Международния икономически форум в Санкт Петербург през юни. Той допусна, че това ще се случи преди края на годината.

И Мианмар иска да се присъедини към руския аналог на SWIFT

И Мианмар иска да се присъедини към руския аналог на SWIFT

Обсъжда се и разпространението в страната на руските банкови карти "Мир"

Към средата на годината банковата карта "Мир", освен в Русия, можеше да се използва в 9 държави - Турция, Виетнам, Армения, Южна Корея, Узбекистан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, както и частично в Южна Осетия и Абхазия.

През септември обаче, Министерството на финансите на САЩ заплаши със санкции при сътрудничество с руската платежна система, и банките в някои от посочените страни започнаха да ограничават обслужването на картите "Мир". Сред тях, са банки в държавите: Турция, Киргизстан, Узбекистан, казахстанската Halyk Bank, виетнамската BIDV.

Заради санкциите - Русия и Турция разработват алтернатива на платежната система "Мир"

Заради санкциите - Русия и Турция разработват алтернатива на платежната система "Мир"

Турският президент днес провежда среща по този въпрос