Доларът във вторник сутринта е стабилен по отношение на основните световни валути, като се задържа около максимално висока стойност от началото на 2019 година насам.

Причината за интереса към този сравнително безопасна валута и надежден актив са продължаващото напрежение в търговските отношение между САЩ и Китай и безпокойството за растежа на световната икономика.

Вниманието на инвеститорите е насочено към случващото се в Пекин, където тази седмица ще се проведат търговски преговори между представители на двете най-големи световни икономики. САЩ ще продължи да настоява за радикални структурни реформи от страна на Китай за защита на интелектуалната собственост и ограничаване на държавните субсидии за промишлеността, пише Ройтерс.

Американската валута днес сутринта се покачва спрямо японската с 0,1 процента до 110,50 йени за един долар и леко поскъпва към швейцарските пари - до 1,0039 франка за долар.

Общата европейска валута днес сутринта не показва съществено изменение, търгувайки се на ниво $1,1284 за едно евро, след като спадна с около половин процент в понеделник. Еврото губи позиции спрямо долара вече шеста сесия поред, анализаторите прогнозират и по нататъшно отслабване на европейската валута.

Фунтът стерлинг днес сутринта укрепва с 0,13 процента до $1,2866 за паунд, като вчера британската валута спадна спрямо американската с 0,75 процента. Британската валута закономерно се очаква да остава неустойчива заради неопределеността на процесите около Brexit.